איך מסבירים את המצב לילדים? | מתחברים, המרכז לטיפול רגשי וחברתי
top of page

                    איך מסבירים את המצב לילדים? תשובות לשאלות קשות

                                             ליאת קרן M.A, מטפלת משפחתית מוסמכת

 

כבר כמה ימים שאני בקשר עם הורים הנמצאים עם ילדיהם במתח של המלחמה, מנסים למנוע מהם חשיפה, אך מודעים לכך שאי אפשר לגמרי להחזיקם בבועה וחוששים שיגלו דברים בעצמם. אז איך ומתי משתפים את הילדים? ועד כמה?

 

יש ילדים שנוח להם בבועה. הם נהנים לא ללכת לבי"ס, לשחק במחשב ומקבלים את זה שאחת לכמה זמן יש אזעקה. ילדים אלו לרוב לא ייזמו שיחה ולכן כדאי להורים ליזום ולעדכן אותם, בשלב הראשון לפחות ברקע למלחמה. כמובן בהתאם לגילם וליכולתם. אם ישאלו שאלות לענות נקודתית, ללא הרחבה או דרמה ולזכור תמיד לסיים בבטחון ותקווה.

לעומתם ילדים אחרים צמאים לידע ושואלים הרבה שאלות. עבור ילדים אלו ידע הוא בטחון. הם מחפשים את ההגיון במצב וצמאים לתשובות כדי להיות רגועים יותר. העניין הוא שידוע לנו שהתשובות במלחמה הזו הן רחוקות ממרגיעות. מסיבה זו התיווך של ההורים הוא כל כך חשוב - לענות על כל השאלות, בכנות, ולומר את האמת, אך לא את כל האמת ולא להוסיף מידע שלא נשאלתם לגביו.

 

הנה דוגמאות לשאלות ותשובות אפשריות:

 

למה יש מלחמה? - כי מחבלים ירו על ישראל וחצו את הגבול ופגעו באנשים שגרים בישובים שקרובים לגבול. הרבה אנשים נפגעו, הצבא הגיע לעזור, הרג את המחבלים והוכרזה מלחמה. המלחמה היא כדי לפגוע במקום ממנו ירו ויצאו המחבלים וכך להבטיח שהם לא יחזרו, לא יוכלו לירות עלינו יותר ושכל תושבי ישראל ירגישו בטוחים.

 

שבויים וחטופים - זה קורה לפעמים במלחמות. לצערנו המחבלים לקחו איתם אנשים כדי שיוכלו לבקש תמורתם משהו, כמו למשל שחרור מחבלים שתפסנו מהכלא. יש עכשיו אנשים שהעבודה שלהם היא לדבר עם החוטפים ולדאוג לחזרתם של השבויים והחטופים לארץ בריאים ושלמים.

 

כמה זמן תימשך המלחמה? - קשה לדעת. המלחמה תימשך עד שהמטרות שלה יושגו. זה יכול לקחת זמן. חשוב שנהיה סבלנים כדי שהצבא יוכל להיות מרוכז במשימה שלו - לחסל את כל המחבלים. אנחנו רוצים שהמלחמה תסתיים כשכל הישובים בארץ יוכלו להרגיש בטוחים. גם אלו שליד הגבול.

 

למה המחבלים שונאים אותנו? / למה הם רוצים להרוג אותנו? - הם לא אוהבים שאנחנו שכנים שלהם מהצד השני של הגבול. הם רוצים את החלק שלנו לעצמם. מגיל צעיר לימדו אותם שאנחנו האוייב שהתיישב בשכנות בניגוד לרצונם. הם לא מכירים אותנו וזה גם לא מעניין אותם. הם רוצים שנלך מפה ומאחר ואנחנו לא מתכוונים ללכת לשום מקום הם נלחמים עם שנאה בעיניים. יש הרבה אנשים מעבר לגבול שדווקא כן מוכנים לחיות בשלום אך המחבלים לא מרשים. המלחמה שלנו היא נגד המחבלים.

 

אזעקות - אנחנו שומעים אזעקה כשיש טיל שמכוון לאזור בו אנחנו גרים. האזעקה היא חזקה מאוד כי המטרה שלה שנשמע אותה, נפסיק מייד מה שאנחנו עושים ונכנס למרחב מוגן. כשיש מלחמה יש לפעמים טילים והאזעקות שומרות שנהיה מוגנים. ישובים שקרובים לגבול שומעים הרבה אזעקות וככל שמתרחקים יש פחות, אך בכל מקום עושים אותו דבר כששומעים אזעקה - נכנסים למרחב מוגן. בכל מקום אליו הולכים צריך לדעת איפה המרחב המוגן למקרה הצורך.

 

אני מפחד.ת מהאזעקות / מהמלחמה - מלחמה זה דבר מפחיד, אך דווקא האזעקות עוזרות לנו. רוב הזמן אנחנו בטוחים ואם תהיה סכנה אנחנו יודעים שנשמע אזעקה בקול חזק שאי אפשר יהיה לפספס. לפעמים היא אפילו מבהילה אותנו, אבל זו בדיוק המטרה - שנבהל ונזדרז להגיע למרחב המוגן. זה גם מאפשר לנו להתנהג כמעט רגיל בזמנים בהם אין אזעקה ולהפסיק את הפעילות אם יש. כשיוצאים מהמרחב המוגן אפשר לחזור לפעילות.

 

לפעמים שומעים מטוסים. זה גם מבהיל - זה מאוד דומה למטס ביום העצמאות, זוכרים? זה הכוח של הצבא שלנו. רק שבזמן מלחמה זה לא מטס תצוגה אלא באמת - כשאנחנו שומעים מטוס אנחנו יודעים שהוא בדרך לפגוע במטרות מחבלים. כשאנחנו יודעים את זה אנחנו יכולים להרגיש בטוחים וגאים.

 

אנשים שמגיעים להתארח ביישוב - כמעט כל האנשים שגרו בישובים ליד הגבול, הישובים שנפגעו מהמחבלים, לא מרגישים בהם בטוחים ולכן הם עברו לאזור המרכז והשרון. הם עזבו במהירות ולכן חסרים להם הרבה דברים ואנחנו מתגייסים לעזור ולדאוג שיהיה להם כל מה שהם צריכים ושירגישו מחובקים ובטוחים.  גם אתם יכולים לעזור ולראות איזה בגדים / צעצועים / ספרים כבר לא נחוצים לכם ונוכל לתרום אותם לילדים שעזבו את הבית שלהם ושישמחו לקבל.

 

אני לא אוהב.ת להיות סגור.ה בממ"ד / מקלט - אפשר להבין. זה לא נעים שחייבים להיות סגורים. עוזר לדעת שזה רק לזמן קצר. כמעט תמיד רק ל10 דק'. ולחשוב יחד מה יכול להפוך את הזמן הזה לנעים יותר. אפשר שבמרחב המוגן יהיה משהו משמח. משהו שמחזק את הפרט ומאחד בנעימים את השוהים במרחב המוגן, למשל בובה מנחמת, דמות גיבור על, או משחק קלפים.

 

למה להמנע מצפיה בסרטונים? - כי אנחנו בזמן מלחמה והאוייבים שלנו עשויים לעשות שימוש גם בסרטונים כדי לפגוע בנו, לא בגוף, אלא בנפש - להראות לנו דברים שלא יהיה לנו נעים לראות. הם יכולים גם לעשות שימוש בקישורים כדי לפרוץ לנו לפלאפונים (סוג של וירוס). אז לא נכנסים לקישורים ולא לסרטונים. במיוחד לא בטיק טוק, כי הם כבר יודעים שזה מאוד פופולארי ויכולים בקלות "לשתול" שם סרטונים פוגעניים.

 

ולסיום מילה אליכם, ההורים. תשמרו על עצמכם, לא רק פיזית ע"י השמעות להוראות הבטיחות, אלא גם רגשית. שימו לב גם אתם לתכנים ולמידע שאתם נחשפים בערוצים השונים. כולנו מחוברים. חשוב לשים לב למינון ולעשות הפסקות. לבדוק עם עצמנו שאנחנו בסדר. לאכול, לשתות, להתאוורר. לעשות משהו שעושה לנו טוב כדי לאזן קצת את הנפש. זה בסדר לחסום מידע. לבקש מאנשים לא לשתף בדברים נוראיים. עצם הידיעה שהתקיימו זה לפעמים מספיק. לוודא שאתם מקבלים מידע אמין, דרך ערוצי החדשות - אלו גם שומרים על החשיפה לתכנים קשים ע"י טשטוש סרטונים, במידה ואלו מוצגים. אין הגנה במה שתחשפו אליו ברשתות החברתיות השונות. יש סרטונים קשים מבויימים ויש כאלו אמיתיים. כך או כך מרגע שצפיתם זה חי בתודעתכם ולכן, ממש כמו ההנחיה לילדים, גם לכם לא מומלץ לפתוח ולראות. קשה יותר להכיל כשאתם בחוסר רגשי ולכן כל כך חשוב למצוא את הדרכים לדאוג לעצמכם ולהתמלא. למענכם ולמען ילדיכם. חבקו אותם ותהיו רגישים לצרכים שלהם ושלכם.

bottom of page